Vertrouw bij nieuwe trends op je intuïtie

Foto: Hugo te Kaat

Hugo is Innovation Catalyst bij VGZ. Hij houdt zich bezig met het analyseren van de nieuwste technologische trends en hun impact op de gezondheidszorg en zorgverzekeringen. Ter ere van ons jubileum gingen we met hem in gesprek over innovatie.

Trends met onverwachte uitkomsten

Wat mij onder andere verbaasde zijn opkomende technologieën die in eerste instantie veelbelovend leken, maar het uiteindelijk toch (nog) niet gehaald hebben. Technologische mogelijkheden op het gebied van quantum computing, humanoids en extended reality ontwikkelen zich trager dan ik had verwacht. Voor Artificial Intelligence (AI) geldt hetzelfde, al heeft dit wel een versnelling gekregen sinds de opkomst van ChatGPT.

Kansen in de zorg

In de zorg zie ik een mooie kans om impact te maken door middel van AI-triage. AI kan gebruikt worden in de eerste stap van een patiënt bij een consult. Daar vindt dan de eerste analyse plaats waarna de patiënt indien nodig gericht verder geholpen kan worden in het verdere proces. Op die manier voorkom je onnodige instroom en wordt de zorg minder belast.

Million-dollar-question

Weten of een nieuwe trend succesvol gaat zijn is de million-dollar-question. Niemand weet van tevoren 100% zeker welke trend hét gaat worden. Mijn ervaring is dat het helpt om future technologies scans te volgen op de belangrijkste trends, te vertrouwen op je intuïtie en gebruik te maken van wisdom of the crowd. Met name dat laatste helpt om een goed afgewogen inschatting te maken op basis van input vanuit verschillende expertises. Cruciaal is echter om flexibel en wendbaar te blijven en kort cyclisch te werken. Daarmee voorkom je risico op hoge verzonken kosten en heb je de mogelijkheid om snel op te schalen wanneer iets veelbelovend is.