Met een prachtige oplossing voor Slim Onderhoud op de Weg heeft het Team te Water van Saxion de #DATA hackathon gewonnen en daarmee ook de prijs van 1.500 euro. De 24 uur durende uitdaging werd georganiseerd door InnoValor in het kader van het onderzoeksprogramma Digital We. Daarin werken Gemeente Amsterdam, de Manifestgroep, SIVI, Rijkswaterstaat en VGZ samen om de impact van trends op hun organisaties te doorgronden. Samen hadden ze drie uitdagingen ingebracht: Slimmer Onderhoud op de Weg, Wegwijs in de Zorg en Vormgeven aan de Persoonlijke Overheid. Om die uitdagingen aan te gaan kregen de teams de beschikking over data die normaal niet beschikbaar is buiten de organisaties, naast vrij beschikbare open data.

team te water 1

De oplossing van het winnende team (Nick, JanJaap en Mitch op de foto boven) onderscheidde zich volgende de jury door de frisse aanpak, mooie presentatie en het feit dat in 24 uur een werkende aanpak is neergezet die  Rijkswaterstaat al in de loop van de hackathon nieuwe inzichten over wegonderhoud opleverde. De kwaliteit van de resultaten was zo hoog dat de organisatie er niet aan ontkwam ook twee tweede prijzen uit te reiken, namelijk voor een innovatieve app om je te helpen bij het bewaken van je gezondheid, ontwikkeld door studenten Creative Technology en BIT van de UT, en voor een bijzonder strak herontwerp van MijnOverheid. Die twee teams hebben een extra prijs van 350 euro verdiend.

De deelnemers waren studenten van Saxion, Universiteit Twente en ontwikkelaars van diverse bedrijven. Na een korte uitleg van de case owners en toelichting op de beschikbare data gingen de teams aan de slag. Veel zijn de hele nacht door gegaan, sommigen namen een korte pauze. Met veldbedden, genoeg eten en drinken en af een toe een energizer om iedereen fit te houden doorstonden de meesten de uitputtingslag goed. “De sfeer in de hackathon en bij de teams onderling was erg goed”, volgens Nick van Team te Water. “Daardoor was het goed vol te houden”.

team te water 2

Voor VGZ, Rijkswaterstaat en deelnemende overheidspartijen was het spannend te zien waar de deelnemers mee voor de dag gingen komen. De bereikte resultaten waren zonder meer positief. Naast de winnende ontwerpen gaan worden ook de andere resultaten meegenomen als inspiratie voor doorontwikkeling.

De hackathon is zeker voor herhaling vatbaar. In 24 uur is veel bereikt en het is een leuke kennismaking voor de studenten met vraagstukken zoals ze in de praktijk spelen. En een kennismaking met de mensen van InnoValor, die later wellicht kan leiden tot een leuke afstudeeropdracht of een baan. “Voor ons heeft het erg veel opgeleverd”, gaf Jan Kouijzer van DUO aan. “Je helpt de teams op weg en hebt een gevoel waar ze uit gaan komen en nog weten ze je in 24 uur te verrassen. We gaan hier zeker iets mee doen.