Het waren twee dagen om met veel enthousiasme op terug te kijken. Allereerst omdat het de eerste keer was dat ik een conferentie in het echt kon bezoeken en tevens een presentatie mocht geven voor een zaal vol digital identity experts. Ook het hot topic was om enthousiast van te worden: self sovereign identity (SSI) en de EU identity wallets. Het succes van deze wallets is echter nog geen uitgemaakte zaak.
 

IDnext brengt internationale experts bij elkaar om te praten over de toekomst van digitale identiteiten. Dit jaar waren vooral de EU identity wallets een hot topic, zowel tijdens de presentaties als tijdens de unconference. Deze wallets werden deze zomer door de Europese Commissie aangekondigd als onderdeel van een nieuwe versie van de eIDAS verordening.

Ik mocht vertellen over wat deze in de update van eIDAS aangekondigde wallets precies inhouden en gaf antwoord op de vraag: Is eIDAS de killer wet voor personal data wallets? Daarbij keek ik naar de faalfactoren voor deze wallets aan de hand van de uitdagingen die we al jaren zien rondom personal data wallets. Een aantal van de essentiële uitdagingen worden door eIDAS geadresseerd en daarmee heeft het de potentie om de beloofde killer wet te zijn. Eén van de punten die eIDAS bijvoorbeeld op lijkt te lossen, is het kip-ei probleem. Iedere Europese burger moet een wallet kunnen krijgen en de wallet moet op vele plekken, zowel in de publieke als private sector geaccepteerd gaan worden. Een aantal andere uitdagingen worden echter over het hoofd gezien. Benieuwd naar deze uitdagingen? Lees dan ook de blog van Marlies.

koen-idNext

Tijdens de unconference sessies bleek dat we niet de enige zijn die de potentie, maar ook de uitdagingen zien voor deze EU identity wallets. Nog voordat ik mijn presentatie gegeven had stonden een aantal van mijn faalfactoren al op de suggestielijst. Luisterend naar de experts op IDnext was er een duidelijke consensus: self sovereign identity en personal data wallets zijn de next big thing voor digitale identiteiten. Technologisch zijn deze wallets al mogelijk. In Nederland bestaan er al verschillende werkende initiatieven zoals IRMA en DataKeeper.

De vraag is dan waarom deze wallets nog geen gemeengoed zijn. Het consensus onder de experts is dat de randvoorwaarden niet op orde zijn. Tijdens de unconference sessie discussieerde ik samen met andere experts over randvoorwaarden zoals ‘wie gaat er betalen’ en ‘hoe kunnen we er voor zorgen dat databronnen hun data gaan ontsluiten’. De discussies leidden tot veel interessante inzichten, maar uiteraard niet tot directe oplossingen. Gelukkig wordt er inmiddels ook op Europees en nationaal niveau door de overheid aan deze uitdagingen gewerkt. Daarmee groeien de succeskansen van de wallets en komen internationaal herbruikbare digitale identiteiten onder eIDAS een stuk dichterbij.

Als de beloftes van de Europese Commissie waargemaakt worden, heeft iedere Europese burger binnen twee jaar een eigen identity wallet. Benieuwd wat de impact is van deze EU identity wallets op jouw organisatie? Bij InnoValor denken we graag met je mee! Neem gerust contact op.