Inwoners van Enschede kunnen vanaf nu volop experimenteren met het veelbesproken ‘Internet of Things’, waarbij alledaagse voorwerpen via een netwerk met elkaar zijn verbonden en gegevens kunnen uitwisselen. Saxion en InnoValor hebben hiervoor een innovatief ‘LoRa-netwerk’ aangelegd dat de gehele binnenstad bedekt. Samen met de LoRa-dekking op Kennispark Twente ontstaat een nog veel groter gebied.
Internet of Things & LoRa
Bij Internet of Things worden apparaten voorzien van sensoren, zodat deze via het internet kunnen communiceren. LoRa staat voor Long Range Low Power, wat dus betekent dat apparaten met LoRa lang op een batterijlading kunnen werken en ver kunnen zenden. Voorbeelden hiervan kunnen zijn: als je een koe in een weiland een pil geeft met daarin wat sensors en een LoRa-chip kun je bijhouden of de koe gezond is en kijken waar zij in het weiland staat. Maar je kunt je ook voorstellen dat je kinderen een armbandje omdoet waardoor je altijd kunt zien waar ze zijn.
Saxion en InnoValor, twee van de initiatiefnemers van het LoRa-netwerk in Enschede, hebben een mast geplaatst op het hoofdgebouw van Saxion aan de M.H. Tromplaan. De gegevens die de sensoren op de mast gaan meten geven studenten en onderzoekers van het Saxion Lectoraat Media, Technology & Design van Saxion antwoord op de vraag: Hoe kunnen via de LoRa-mast gegevens over de binnenstad van Enschede verzameld worden en hoe wordt hieraan betekenis gegeven? Zij zullen als één van de eersten in Nederland ervaring opdoen met deze technologie. Ook op de campus van de Universiteit Twente wordt volop geëxperimenteerd met Internet of Things. In het project Living Smart Campus wordt bijvoorbeeld in kaart gebracht hoe druk het is in de verschillende gebouwen, om intelligente campusnavigatie mogelijk te maken. Ook werkt de UT aan privacy-aspecten van de nieuwe technologie. Het bereik van het LoRa-netwerk op de campus en Kennispark Twente wordt de komende tijd flink uitgebreid, dus samen met het nieuwe initiatief van Saxion en InnoValor ontstaat een echte regionale ‘hotspot’.