Het is internationale vrouwendag vandaag. Voor deze gelegenheid publiceerde ik ooit al een artikel op linked-in. Hierin beschrijf ik uitgebreid hoe seksisme kan doorwerken in data en algoritmes aan de hand van Nederlandse voorbeelden. Ook Een Vandaag besteedde er deze week aandacht aan.
"Kunstmatige intelligentie is seksistisch, omdat wij dat zelf ook zijn"
betoogt Siri Beerends , socioloog en AI-expert aan de University of Twente . Sophie van Gool toont in haar column in het FD van maandag 4 maart aan dat data ook kunnen helpen om seksisme bloot te leggen. Bijvoorbeeld de loonkloof:
Deze maand bleek uit onderzoek van onlinebank Knab dat vrouwelijke zzp’ers een stuk minder beloning ontvangen dan hun mannelijke evenknieën. Bij mannelijke schoonmakers ligt het uurloon 46% hoger, bij accountants 38% en bij huisartsen 18%.
Denk je nu, 'dat komt door al die deeltijdprinsesjes?', lees dan eerst even deze blog: 7 mythes over de loonkloof van WOMEN INC. Uit onderzoek van IPSOS blijkt bovendien dat 78% van de organisatie niet meet of er een loonkloof is. En dat terwijl bijna alles tegenwoordig gemeten wordt. Ondertussen denkt 75% van de werkgevers dat een loonkloof in hun organisatie niet voorkomt.Daarnaast blijkt uit de cijfers dat er ook nog ongelijkheid bestaat tussen vrouwen. Zo ligt het uurloon van een Turkse vrouw die werkzaam is in Nederland ongeveer 30% lager dan het gemiddelde, zo is te lezen op de site van het College voor de Rechten van de Mens.