Waar kunnen we mee helpen?

InnoValor heeft op het gebied van digitale identiteiten expertise op onder meer betrouwbaarheidsniveau's en herbruikbaarheid, maar ook bij het centraal stellen van de gebruiker. We hebben een goed overzicht van de bestaande oplossingen en de voor- en nadelen daarvan. We zijn actief betrokken bij nieuwe ontwikkelingen zoals de Europese Digitale Identiteit (EDI).

We helpen graag op het vlak van Digitale Identiteit door het:

  • Brede duiding en inspiratie van ontwikkelingen bijvoorbeeld in een masterclass of opleiding: rond digitale identiteiten, Self-Sovereign Identity (SSI) en (EDI) wallets.
  • Evalueren van de impact van nieuwe ontwikkelingen op je organisatie of keten/samenwerking zoals Self-Sovereign Identity (SSI) en (EDI) wallets.
  • Bouwen van proofs-of-concept voor wallets, customer journeys, service blueprints en het analyseren van de bijbehorende privacy aspecten.
  • Ondersteuning in technologie selectie en implementatie, van use case tot gebruikersevaluatie.

Betrouwbare en herbruikbare identiteiten

central-identity

Om toegang te krijgen tot gevoelige gegevens zoals een patientendossiër of het openen van een bankrekening is de betrouwbaarheid van de digitale identiteit van groot belang. Het gaat niet alleen om de vraag ‘wie is deze persoon’, maar ook ‘hoe zeker zijn we dat het deze persoon is’. Het was lang onduidelijk welke eisen er precies aan deze betrouwbaarheid gesteld moesten worden. Door standaardisatie en wetgeving als eIDAS wordt dit gelukkig steeds duidelijker.

Voor gebruikers is het daarnaast fijn als ze met één betrouwbare digitale identiteit op veel plekken kunnen inloggen. Binnen het overheidsdomein is dit met DigiD goed geregeld. Het ontbreekt in Nederland echter nog aan een betrouwbare digitale identiteit die wijdverspreid gebruikt kan worden buiten het overheidsdomein. Dit brengt ook voor organisaties waar ingelogd moet worden met een betrouwbare digitale identiteit de nodige uitdagingen met zich mee. Ontwikkelingen zoals de Europese Digitale Identiteit en de wet Digitale Overheid bieden hiervoor de komende jaren kansen.

InnoValor heeft expertise op het gebied van online identiteitsverificatie (customer onboarding), herbruikbaarheid van identiteiten, betrouwbaarheidsniveaus, authenticatie-oplossingen en self-sovereign identity.

Wallets

ssi_rollen_innovalor

Een interessante recente ontwikkeling op het gebied van digitale identiteiten is wallets en het gebruik van attributen. Met wallets krijgt de gebruiker controle over zijn digitale identiteit en bepaalt zelf wanneer hij welke stukjes van zijn digitale identiteit laat zien.

Digitale identiteiten bestaan voornamelijk in een centrale en federatieve vorm (denk aan “inloggen met …”), beide hebben echter nadelen: of de gebruiker bezit ontzettend veel accounts, of de federatieve partij kan zien waar de gebruiker zijn identiteit gebruikt. Als reactie daarop ontstond de behoefte aan user-centric identiteiten. 

InnoValor helpt organisaties bij het inzetten van wallets, Self-Sovereign Identity (SSI) en andere digitale identiteitsoplossingen.

Meer weten? Neem contact op met Koen