Innovatie blijkt voor steeds meer bedrijven en organisaties een noodzaak om concurrerend te blijven en waarde te realiseren. Maar innovaties zorgen pas voor groei als ook het bedrijfsmodel wordt aangepakt. Dit geldt niet alleen voor grote bedrijven maar zeker ook voor het MKB. In de praktijk ontbreekt het ondernemers vaak aan de tijd en de kennis om aan bedrijfsmodel innovatie te doen. Terwijl juist bedrijfsmodel innovatie significant bijdraagt aan de winstgevendheid van kleine bedrijven, blijk uit ons onderzoek in het project ENVISION.

In ENVISION ontwikkelen InnoValor en TU Delft samen met zeven Europese partners tools om ondernemers te helpen met hun bedrijfsmodel innovatie. Het project wordt breed gesteund door Europese ondernemersorganisaties. Via het op 13 december gelanceerde online platform www.businessmakeover.eu, kunnen ondernemers gratis beschikken over allerlei praktische tools en deze zowel online als offline gebruiken. Bekende tools als het Business Model Canvas en SWOT zijn onderdeel van het platform. Maar ook andere methoden bekend uit strategisch management, design thinking, business analyse en marketing worden met bestaande en eigen nieuw ontwikkelde tools ondersteund. Denk aan een inspirerend kaartspel met bedrijfsmodel patronen, handige rekenhulpen en een stresstest. Daarnaast biedt het platform een community waarin ondernemers elkaar kunnen helpen bij het innoveren van hun bedrijfsmodel.

Naast het platform ontwikkelt TU Delft met ENVISION partners ook de eerste gratis online leeromgeving over bedrijfsmodel innovatie voor ondernemers. In vijf massive open online courses (MOOCs) worden ondernemers uitgedaagd om niet alleen te leren over bedrijfsmodel innovatie, maar hun business zelf direct te verbeteren. Met voorbeelden uit de praktijk, interviews met peers en het samenwerken aan uitdagende opdrachten. In deze MOOCs komen ook de tools en hoe deze te gebruiken aan de orde.

Benieuwd hoe InnoValor u kan helpen met het innoveren van uw bedrijfsmodel of interesse in onze werkvormen, zoals de patroonkaarten? Neem dan contact op met timber.haaker@innovalor.nl of wil.janssen@innovalor.nl.