Ockto is een platform waarmee consumenten data kunnen verzamelen vanuit verschillende databronnen en deze data kunnen doorgeven aan een datadienst. Ockto zorgt ervoor dat consumenten snel en simpel informatie kunnen verzamelen en deze met adviseurs, banken, hypotheekverstrekkers of andere dienstverleners kunnen delen. De gebruiker en data aanbieder kunnen Ockto gratis gebruiken, data afnemers betalen een transactie vergoeding als zij data vanuit Ockto willen gebruiken.

Ockto is een Nederlands initiatief en focust zich op de Nederlandse financiële markt. Ockto is operationeel: op dit moment kan een gebruiker met de Ockto app onder andere gegevens ophalen bij de Belastingdienst, UWV, mijnpensioenoverzicht en MijnOverheid middels een QR code.

De gegevensuitwisseling tussen Ockto en data aanbieders en afnemers verloopt de uitwisseling via API of screen scraping (bij screen scraping is er geen waarmerking vanuit de data aanbieder). De data wordt opgeslagen op het apparaat van de gebruiker en verwerkt op de server van Ockto. Een data-afnemer kan de gebruiker daarnaast vragen om de gegevens maximaal 2 maanden bij Ockto beschikbaar te houden. Daardoor kan een geldverstrekker de persoonsgegevens gebruiken voor het uitbrengen van een aanbod.

Ockto. https://www.ockto.nl