Dit weekend nog stond ik in een grote rode winkel te kijken naar alle slimme horloges en devices. Gear, Pebble (het meest succesvolle Kickstarter project tot nu toe), Fitbit, allemaal gadgets die mij behoorlijk aanspreken. Maar net niet genoeg. Iets te lelijk, iets te onhandig, onduidelijke functionaliteit, er was altijd wel iets dat de drempel voor mij hoog genoeg maakte.

Het lijkt er op dat de markt van slimme devices voor gedrag en het stimuleren van positief gedrag niet mainstream wil worden. Ik ken genoeg mensen met GPS gebaseerde sporthorloges, maar dat zijn mensen die beduidend harder, verder en vaker rennen dan ik. En vaker dan het gros van de mensen die ik ken.

En dan komt vandaag toch iets waarvan ik denk, ja, dat wil ik wel: Apple Watch. Eindelijk een horloge dat er goed uitziet, met slimme interactie (digital crown), een prima assortiment van bandjes, inclusief een erg fraai leren band met magnetische sluiting. Eentje waar over is nagedacht. Wellicht wat erg lang, maar toch. Als horloge is het in elk geval de moeite waard. Hoewel je dat ook kunt overdrijven…

De kracht moet uiteindelijk gaan komen uit diensten en apps die bouwen op en samenwerken met. De Watch heeft geen GPS en moet dus samenwerken met een telefoon, waarschijnlijk een iPhone. Communicatie verloopt ook op die manier. Of kan ik grotendeels zonder? En hoe veilig zijn je data, past het in de nieuwe richtlijnen voor privacy van de EU, blijft mijn data, mijn data? De eerste presentaties zijn, zoals altijd, ronkend. Gericht op fans, zoals ik. De praktijk gaat het leren of het gaat werken en binnen welke privacy context. In elk geval is er weer een standaard gezet in gebruiksgemak en design. En Apple heeft een been bijgetrokken ten opzichte van de concurrentie, net als op het vlak van NFC met de iPhone 6. Het werd hoog tijd. Het zal in elk geval de markt voor gezondheid en bewegingsdiensten (en die van mobiel betalen) een flinke impuls geven.