“Dit gaat wel heel makkelijk”, zegt journalist Filemon Wesselink in het BNNVARA programma Rambam over ID Fraude van 10 januari 2019, wanneer hij met een kopie identiteitsbewijs van iemand anders een bankrekening opent. Dit gebeurt met speels gemak bij banken in Nederland en daarbuiten, terwijl elke bank hoort te checken wie ze als klant accepteren, volgens het Know Your Customer principe. Ook huren ze een huis, gaat een bekeuring voor zwart rijden naar de verkeerde persoon en bestellen ze spullen. Allemaal met een illegaal verkregen kopie van een paspoort en een op het internet besteld vals rijbewijs. Is het echt zo eenvoudig?

rambam_rekeningopenen_small.png

Jammer genoeg wel. Identiteitsfraude is aan de orde van de dag, met vreselijke gevolgen voor de betrokkene en schade voor de dienstverlener. Maar zo eenvoudig hoeft het niet te zijn. Gelukkig gebruiken steeds meer banken en overheden technieken die voorhanden zijn om identiteitsfraude terug te dringen. Zo bevatten tegenwoordig steeds meer identiteitsdocumenten in Nederland een RFID chip die eenvoudig met behulp van een smartphone met NFC kan worden gecheckt. Op dit moment zijn in ieder geval de meeste courante Android telefoons hiertoe in staat. Dat betekent dat een Nederlandse identiteitskaart, rijbewijs of paspoort snel kan worden gecontroleerd op echtheid, zonder complexe of dure apparatuur. Dat kan op afstand door de klant zelf gebeuren, of door het personeel aan de balie of op straat. Hiermee zijn (gemanipuleerde) kopietjes paspoort en valse rijbewijzen zoals in Rambam gebruikt werden geen probleem meer. InnoValor is een leverancier van dit soort technologie, onder de naam ReadID. In Nederland gebruiken onder andere ING en Rabobank (Rabo Mobiel Identificeren app) dit al in processen om een rekening te openen of om je op afstand te identificeren, en is De Volksbank dit aan het invoeren. Deze banken doen dit in combinatie met hoogwaardige gezichtsherkenning. Daarmee weet je als bank veel zekerder dat jouw nieuwe klant echt degene is die hij of zij beweert. Wel zo belangrijk voor de bank en voor de persoon zelf. Ook de Nederlandse politie gebruikt deze NFC-technologie al jaren en sinds kort CBR ook.

Twee banken waar Rambam liet zien succesvol online een rekening geopend te hebben waren Bunq en Transferwise. Gelukkig gaven ze aan dat er ook banken waren waar het mislukte.  Ook wordt in de aflevering de identiteit van de a.s.n. rekeninghouder aan een balie van PostNL gecontroleerd. In principe kan dit een goede oplossing zijn. Echter, de baliemedewerker accepteert, mogelijk tegen de instructies in, een gephotoshopte kopie van een paspoort en zet daarmee de poort weer open voor identiteitsfraude. Daar had beschikbare technologie en onze oplossing heel duidelijk kunnen helpen en medewerkers niet in dit soort lastige situaties hoeven brengen.

Identiteitsfraude is een probleem met verstrekkende gevolgen voor alle betrokkenen. Een probleem dat aangepakt moet worden. De problemen die Rambam aan de kaak stelt met kopietjes paspoort en valse rijbewijzen kunnen gelukkig ook aangepakt worden, namelijk door technologie in te zetten voor het controleren van de RFID chip in identiteitsdocumenten met een smartphone. Ons product ReadID maakt terugdringen van identiteitsfraude betaalbaar, effectief en klantvriendelijk. Probeer vooral de ReadID demo app in de Play Store, zie readid.com of neem contact met ons op voor meer informatie.