’s Morgen eet ik als ontbijt graag een geroosterde boterham. In een tijd van Internet of Things (IOT) bevat een broodrooster software. Helaas is software zelden foutvrij. Met een industrie gemiddelde van 15-50 fouten per 1000 regels, kan het zomaar voorkomen dat er een verkoolde boterham of erger gepresenteerd wordt. Als Research Engineer houdt ik me bezig met het ontwikkelen van software.

In security gevoelige software zoals binnen InnoValor ontwikkeld wordt is het voorkomen van fouten belangrijk. Dit kan op minstens drie manieren: defensief programmeren, testen en het beperken van het aantal regels code. Het aantal regels code beperken kan door niet te “knippen & plakken”, ofwel het zogenaamde Don’t Repeat Yourself (DRY) zoveel mogelijk toe passen. Dit is voor zowel nieuwe als bestaande code vaak het eenvoudigst.

Elke regel code die er niet is, klopt!

Na mijn studie Informatica ben als ik software engineer begonnen bij Telematica Instituut, later Novay. Hier was ik verantwoordelijk voor het ontwikkelen van prototype software welke in zowel nationale als internationale pilots gebruikt is. Voordat ik bij InnoValor begon heb ik nog voor IKM Engineering en Centric gewerkt op het gebied ontwikkeling en integratie van software voor kennismodellen en document management. Technische kennisoverdracht was en is een belangrijk onderdeel van mijn werkzaamheden.