Heeft u wel eens geteld hoeveel verschillende gebruikersnamen en wachtwoorden u heeft? Ik heb er enkele tientallen. Voor bijna elke internetdienst heb je een aparte digitale identiteit met een eigen gebruikersnaam en wachtwoord combinatie nodig. Dit leidt tot een ‘digitale sleutelbos’ met veel verschillende gebruikersnamen en wachtwoorden. Dat is niet gebruikersvriendelijk en duur qua beheerslasten.

Daarnaast brengt het lage beveiligingsniveau van wachtwoorden een groeiend aantal beveiligingsproblemen met zich mee door diefstal of fraude met digitale identiteiten. Dat dit opgelost kan worden door gebruik te maken van betrouwbaardere en herbruikbare digitale identiteiten is duidelijk. Maar hoe dit succesvol te doen, is nog niet zo eenvoudig en wordt bepaald door de balans te vinden tussen gebruikersvriendelijkheid, veiligheid en kosten.

Ik zie het als een uitdaging om klanten die met deze complexe materie worstelen te adviseren en voor hen concrete oplossingen aan te reiken. Met mijn competenties ben ik voor hun van meerwaarde bij het oplossen van strategische en technische vraagstukken op het gebied van digitale identiteiten, vertrouwen en privacy.