Betrouwbare en herbruikbare identiteiten

Om toegang te krijgen tot gevoelige gegevens zoals een patientendossiër of het openen van een bankrekening is de betrouwbaarheid van de digitale identiteit van groot belang. Het gaat niet alleen om de vraag ‘wie is deze persoon’, maar ook ‘hoe zeker zijn we dat het deze persoon is’. Het was lang onduidelijk welke eisen er precies aan deze betrouwbaarheid gesteld moesten worden. Door standaardisatie en wetgeving als eIDAS wordt dit gelukkig steeds duidelijker.

Voor gebruikers is het daarnaast fijn als ze met één betrouwbare digitale identiteit op veel plekken kunnen inloggen. Binnen het overheidsdomein is dit met DigiD goed geregeld. Het ontbreekt in Nederland echter nog aan een betrouwbare digitale identiteit die wijdverspreid gebruikt kan worden buiten het overheidsdomein. Dit brengt ook voor organisaties waar ingelogd moet worden met een betrouwbare digitale identiteit de nodige uitdagingen met zich mee.

InnoValor heeft expertise op het gebied van online identiteitsverificatie (customer onboarding), herbruikbaarheid van identiteiten, betrouwbaarheidsniveaus, authenticatie-oplossingen en self-sovereign identity.

central-identity

Self-Sovereign Identity

ssi_rollen_innovalor

Een interessante recente ontwikkeling op het gebied van digitale identiteiten is Self-Sovereign Identity (SSI). Met SSI krijgt de gebruiker controle over zijn digitale identiteit en bepaalt zelf wanneer hij welke stukjes van zijn digitale identiteit laat zien.

Digitale identiteiten bestaan voornamelijk in een centrale en federatieve vorm (denk aan “inloggen met …”), beide hebben echter nadelen: of de gebruiker bezit ontzettend veel accounts, of de federatieve partij kan zien waar de gebruiker zijn identiteit gebruikt. Als reactie daarop ontstond de behoefte aan user-centric identiteiten. SSI is daarin de meest ambitieuze versie, waarin de gebruiker de meeste controle heeft over haar data.

InnoValor helpt organisaties bij het inzetten van SSI.

Meer weten? Neem contact op met Koen

Waar kunnen we mee helpen?

InnoValor heeft op het gebied van digitale identiteiten expertise op onder meer betrouwbaarheidsniveau's en herbruikbaarheid, maar ook bij het centraal stellen van de gebruiker. We hebben een goed overzicht van de bestaande oplossingen en de voor- en nadelen daarvan. We helpen daarnaast graag met het duiden van nieuwe technologiën zoals Self-Sovereign Identity en de impact daarvan op uw organisatie.