Een toekomst zonder computer

20. Station Der Zukunftsenergientour  Energieeffizienz Projekte SmartHome In Paderborn 12101008044

Het aantal computers neemt sneller toe dan ooit en mobiele apparaten winnen snel terrein op traditionele computers. De lampen in mijn huis stuur ik aan met een smartphone, de spiegel brengt mij ‘s morgens het nieuws en geeft schoonheidsadvies, mijn thermostaat heeft een app en mijn auto een boordcomputer. En al deze dingen zijn met elkaar verbonden over internet; dit is the Internet of Things. Zo werd 2014 uitgeroepen tot het jaar van de ‘wearables’, computers die we op ons dragen. Waar Google Glass eerst het meest furore maakte, krijgt de smartwatch nu meer aandacht.

Futuroloog Michio Kaku voorspelt dat de kleinkinderen van morgen niet meer zullen spreken over ‘computers’, ‘smart’ of ‘internet’. Hij geeft het voorbeeld van elektriciteit; aan het begin van de twintigste eeuw spraken we nog over de ‘elektrische lamp’ (immers was kaarslicht of een olielamp toch veel normaler), maar we zeggen al heel lang gewoon ‘lamp’. Het is dus waarschijnlijk dat men er in de toekomst gewoon van uitgaat dat heel veel dingen ‘smart’ zijn, laat staan dat men zich afvraagt of er nog ergens een microchip in zit, zoals we nu niet meer opkijken van elektrische apparaten.

Maar met de voordelen van computers, worden ook de nadelen van computers steeds groter. We worden kwetsbaar door onze afhankelijkheid van computers. Want wat als de computer het niet doet? En al die computers genereren data, heel veel data. Data die persoonlijke gegevens bevat over wie we zijn en wat we doen, en meestal elders door derden wordt beheerd. Maar hoe voorkom je dat anderen onze data misbruiken? Met zoveel persoonlijke data toegankelijk over internet, hoe bewaak je je privacy in een tijd dat je toilet je stoelgang registreert? Over dit thema organiseert InnoValor een seminar op 24 November ter gelegenheid van het COMMIT/ onderzoeksprogramma, zie hier voor details.

Leave a Reply