Augmented Reality – Voorbij aan VR?

Digitale Trends Virtual Reality Interaction

Virtuele realiteit (VR) is bereikbaarder dan ooit. Met de komst van Playstation VR en Samsung Gear is VR voor consumenten zeer betaalbaar geworden en daarmee is ook het hek van de dam om het te gaan gebruiken. Natuurlijk richten de pijlen van investeerders en innovators zich alweer op de volgende stap: augmented reality (AR), dat de echte wereld met de virtuele combineert. De verwachting is dat AR nog veel groter zal worden dan VR.

De meest bekende vorm van AR in het afgelopen jaar was Pokémon Go. Hierbij werden Pokémon figuurtjes geprojecteerd op je scherm, over de camerabeelden heen. Dit is anders dan Virtual Reality, waar je niets meer van de echte wereld ziet. Bij AR worden juist digitale beelden weergegeven ‘over’ de echte wereld heen. Een laagje virtueel over de realiteit is op verschillende manieren te realiseren. Denk ook aan de nieuwe ‘world views’ van Snapchat. Hierbij kunnen we de ‘werkelijkheid’ een stuk leuker maken door grappige of mooie filters toe te voegen aan onze foto’s.

De HoloLens van Microsoft maakt nu de grootste opmars. HoloLens wil ook de Europese markt gaan veroveren. Microsoft heeft recentelijk zes Europese studios aangewezen die bedrijven kunnen helpen met het ontwikkelen van AR applicaties voor de HoloLens. Deze ‘AR bril’ biedt interactie met de virtuele laag die de bril over de werkelijkheid heen ligt. Echter zijn er ook al start-ups, zoals Avegant, die proberen een stuk van de AR markt mee te pakken met hun ‘light field’ technologie.

Google zet ook in op AR met een investering van 542 miljoen dollar in het de AR start-up Magic Leap. Daarnaast ontwikkelt het bedrijf een eigen VR-bril. Het weinige dat we weten van Magic Leap, is dat het werkt door licht via een lens te reflecteren op je retina in plaats van het gebruikelijke stereoscopische 3D. Met elk nieuw bericht word de mythe rond Magic Leap in elk geval groter. Of het de hype zal waarmaken weten we over een jaar of drie.


(Afbeeldingen van de Avegant Light Field en Microsoft HoloLens)

De vormen van AR, zoals hierboven geschetst, zijn vooral ‘voor de leuk’ en ‘positief’ ingestoken. De mogelijkheden van AR zouden ook heel anders ingezet kunnen worden. In de aflevering ‘White Christmas’ doet serie Black Mirror een poging om een dystopische kant te laten zien van AR. Augmented reality maakt het daarin mogelijk dat personen elkaar compleet kunnen ‘blokkeren’. Dit gaat zelfs zover, dat al het geluid en beeld van die persoon een waas wordt voor wie de blokkering aanzet. Het wordt daardoor onmogelijk om met degene door wie je geblokkeerd bent te communiceren. Een ruzie goedmaken wordt dan wel erg lastig. Gelukkig bestaat zoiets tot op heden nog niet, maar het is niet ondenkbaar.


(still uit: Black Mirror, seizoen 2 aflevering 4)

De ontwikkeling van AR biedt een technologische basis voor innovatieve toepassingen en nieuwe business modellen. Eén van de toepassingen is het gebruik van AR voor ontwerp en design. Via AR is het mogelijk om bijvoorbeeld een hele inrichting weer te geven in de ruimte waar je in staat, op ware grootte. Interactie via AR maakt het mogelijk de weergave aan te passen, waardoor het ontwerpproces verandert en meer visueel wordt.

Via AR zou ook allerlei informatie weergegeven kunnen worden. Denk aan een bezoek door een kledingzaak, waarbij de aanbiedingen voor een product direct op je zichtveld geprojecteerd worden. Je hoeft de kleding ook helemaal niet meer te passen, maar je geeft het gewoon weer over jezelf heen in de spiegel. Het virtueel proberen van een nieuw kapsel bij de kapper is ook handig.

Hoe we precies gebruik zullen maken van Augmented Reality is nog afwachten, maar de mogelijkheden zijn er. In het architectuur domein zou AR voor een revolutie kunnen zorgen, de verwachtingen zijn groot. Dit jaar zullen we hier ongetwijfeld meer over gaan horen.

*Deze blog is de tweede in een reeks over digitale trends. Gebaseerd op het Digital Discoveries eBook van InnoValor. Meer leren over digitale ontwikkelingen? Laat het ons weten.

Leave a Reply