Sinds 2018 maakt De Regionale Organisatie Zelfstandigen (ROZ) met veel enthousiasme en succes gebruik van het platform Starten in Twente. Deze co-innovatie is tot stand gekomen toen InnoValor en ROZ elkaar vonden in de vraag hoe ondernemers in de twaalf Twentse gemeenten Almelo, Borne, Dinkelland, Enschede, Haaksbergen, Hellendoorn, Hengelo, Hof van Twente, Losser, Oldenzaal, Tubbergen en Wierden, het beste ondersteund kunnen worden.

ROZ was specifiek opzoek naar een boost voor hun startersondersteuning. Met een focus op netwerkmogelijkheden, zodat startende ondernemers elkaar kunnen vinden. Eenvoudige en toegankelijke bedrijfsmodeltools, voor ontwikkeling en innovatie. Bovendien wilde het ROZ één plek creëren waar een starter terecht kan voor de grote hoeveelheid, uiteenlopende, informatie die je nodig hebt wanneer je een bedrijf begint.

Starten in Twente is echt een startpunt voor iedereen die voor zichzelf wil beginnen!

Bert Breukers ROZ Groep

De plek voor Twentse starters

Het Starten in Twente platform is de plek voor starters om informatie te vinden en aan hun bedrijf te werken.

Direct op de homepage krijgt de bezoeker de mogelijkheid om aan te geven waar hij of zij naar opzoek is: Ik wil advies & informatie; Ik wil zelf aan de slag; Ik wil netwerken.

starten-in-twente-logo

 

  • “Ik wil advies & informatie” maakt onder andere gebruik van actieve verbinding (API) met het ondernemersplein zodat starters altijd de meest actuele informatie te zien krijgen. Daarnaast houdt ROZ zelf informatie upto-date die specifiek voor de Twentse ondernemer geldt. Bijvoorbeeld regels over een kantoor aan huis, die per gemeente kunnen verschillen.
  • “Ik wil zelf aan de slag” is de plek waar een ondernemer op basis van zijn of haar eigen situatie en vraagstuk met een selectie aan bedrijfsmodeltools aan de slag gaat. Dezelfde tools worden bovendien gebruikt in de trainingen van ROZ en in gesprekken met ROZadviseurs. Hierdoor wordt één methode gehanteerd en is de ondernemer bekend met de tools en hoe ermee te werken.
  • “Ik wil netwerken” Hier laat een starter digitaal zijn of haar visitekaartje achter met een pitch en contactgegevens. Dit creëert de mogelijkheid om per mail, telefonisch of via hun website contact te zoeken met andere starters in de buurt. Om zaken te doen, of gewoon om eens een kop koffie te drinken.

Business MakeOver

BMO_visual_general

Het Starten in Twente platform maakt gebruik van een heel aantal componenten uit het Business MakeOver platform van InnoValor. Business MakeOver is het resultaat van vier jaar onderzoek naar businessmodeltools en het gebruik door midden- en kleinbedrijven, familiebedrijven en vrouwelijke ondernemers.

Tools hebben verschillende doelstellingen. Inhoudelijke en analytische tools helpen adviseurs om op een gestructureerde manier met een ondernemer in gesprek te gaan. Terwijl inspiratietools het goed doen bij de ondernemers, omdat die hen helpen om out of de box te denken en kansen voor hun onderneming beter in beeld te krijgen.

 

Van verkennen naar verankeren

ROZ-adviseurs hebben veel ervaring met ondersteunen van ondernemers. Om gebruik van het platform te verankeren in de organisatie was het belangrijk om in gesprek te gaan met de adviseurs die met de tools gaan werken, wat is de meerwaarde voor hen? Hoe kan het platform aansluiten bij hun huidige werkwijze? Na implementatie van het platform heeft InnoValor dan ook met name trainingen gegeven met de focus op het inzetten van de tools bij verschillende klantgroepen en -vragen.

Innovalor-advies