Startende ondernemers hebben veel vragen, over het vinden van een passende locatie tot het kiezen van een businessmodel. ROZ en Gemeente Enschede vroegen InnoValor om een platform te realiseren waarop ondernemers die een bedrijf willen starten in de regio Twente in één keer alle informatie kunnen vinden die ze hiervoor nodig hebben. Bij dit initiatief sloten nog elf andere gemeentes uit de regio zich aan. Het resultaat? StarteninTwente.nl.

De basis van Starten in Twente is het Europese onderzoeksproject Envision en het platform www.businessmakeover.eu dat we daarbinnen hebben gerealiseerd. Een online platform dat mkb’ers met behulp van bedrijfsmodel tooling ondersteunt bij het beantwoorden van hun vragen over bedrijfsmodellen en innovatie. Door uit te gaan van veel voorkomende ondernemersvragen worden de tools op een overzichtelijke en inzichtelijke manier aangeboden.

De ontwikkeling van het Europese platform is begin 2018 succesvol afgerond en heeft geleid tot een meertalig platform dat in heel Europa gebruikt kan worden door mkb-ondernemers. Dit platform biedt interessante tooling, maar werkt volgens het one size fits all principe. Daarom is InnoValor de uitdaging aangegaan om het platform geschikt te maken voor specifieke doelen, zoals dus voor de starters in Twente. De opdrachtgever kan zelf bepalen uit welke componenten het platform bestaat. Alles wordt daarnaast in de eigen huisstijl weergegeven, zodat het voor ondernemers snel herkenbaar is.

Screenshot 2018-10-17 at 17.17.23

Test je product

Op het moment dat je als ondernemer een nieuw product of dienst introduceert adviseren wij om je dit te evalueren met de eindgebruiker. Dat kan bijvoorbeeld aan de hand van de Value Builder of door een Focus Groep te organiseren. Om te testen of het Starten in Twente platform aansluit bij de wensen van de eindgebruiker, gingen wij op zoek naar de ondernemers die het platform mogelijk gaan gebruiken: de Twentse starter.

Het ROZ werkt als organisatie met en voor zelfstandigen van alle gemeenten in Twente en heeft hierdoor een goed beeld van starters in de omgeving. Ik sprak daar met een taxateur, een personal organiser, iemand uit de afscheidszorg en een webdesigner. Allemaal startende ondernemers die op heel verschillende manieren naar ons platform kijken.

Starten in Twente bestaat uit verschillende componenten. Door deze uitgebreidheid is het niet mogelijk om het hele platform in één keer te testen. Bovendien wilden we zeker weten dat alle componenten goed vindbaar zijn. Ook onderdelen van het platform waar mensen minder snel heen gaan bij een eerste bezoek. Dus maakten we een testprotocol. Een serie opdrachten, “Download de tool + uitleg voor Thinking Hats” en “Bekijk een ondernemersverhaal”. Maar ook vragen over details op de website, “Zoek op welke ondernemersverenigingen Hengelo heeft”en “Zoek informatie over het organiseren van je financiële zaken”.

Wat vinden ondernemers van Starten in Twente

Het moment suprême, hoe verliep de testsessie? Alle testpersonen waren geïnteresseerd in het platform. De meeste testpersonen vroegen mij of ze mochten afwijken van het protocol, om eerst eens door het platform te klikken – natuurlijk mag dat. Daarna volgde de eerste opdracht: “maak een account aan”. Gebruikers die zich inschrijven kunnen op het platform een publiek profiel maken waarop ze hun bedrijf kunnen pitchen.

Na de eerste enthousiaste reacties ging men dan toch serieus met het testprotocol aan de slag. Een greep uit de reacties die ik kreeg:

De ervaring met de webdeveloper was heel anders dan bij de ‘gewone’ ondernemers, vanwege zijn kennis van en ervaring met web-systemen. Hij klikte zo snel door het platform dat ik hem nauwelijks kon bijhouden – ik ken het platform inmiddels goed. Ondanks de snelheid wist hij feilloos de zaken aan te wijzen die goed gelukt zijn – en waar wij ook trots op zijn. Maar hij wist ook snel de vinger op de zere plek te leggen als het beter kon.

Met het platform proberen we een mix te maken van zakelijk, informatief en persoonlijk. Reacties die we kregen waren: “Goh, het is wel veel werk” en “Handig die inklapbare structuur, zo kun je heel veel informatie kwijt zonder dat het overweldigend is”. Daarnaast wordt positief gereageerd op de ondernemersverhalen en het feit dat deze vergezeld worden door een mooie foto en een persoonlijke quote.

Persoonlijk vond ik het opvallend dat niet iedereen de hele startpagina bekeek. Het platform start met grote buttons, waardoor het kennelijk lijkt of alle informatie van de pagina in beeld is, als een soort dashboard. Hoewel de essentiële informatie inderdaad onder de drie buttons gevonden wordt, daar hebben we ze voor ontwikkeld, is het voor mij zeker interessant om te zien dat sommige testpersonen niet doorhadden dat er nog een heel stuk platform onder zit.

Na het uitvoeren van verschillende testen met verschillende mensen, vond ik de gesprekken over de verschillende ondernemingen, de ervaringen met ROZ en de mogelijkheden die het platform voor de gebruikers biedt het meest interessant. Doordat het platform alle informatie heeft voor starters in Twente kon iedere testpersoon er wel iets vinden wat meerwaarde biedt. Of het nu gaat om de tooling, het vinden van ondernemersverenigingen of het advies en de informatie.

De testen hebben ons veel geleerd over hoe gebruikers het platform benaderen en hoe ze naar de pagina’s kijken. Sommige mensen klikken langzaam door het platform en lezen alles heel secuur. Terwijl anderen juist heel snel door de pagina’s gaan. Dit levert totaal verschillende ervaringen met het platform op. De uitkomsten van de test geven daardoor echt een inkijkje in de manier waarop verschillende eindgebruikers het platform beleven. We kregen interessante feedback, die we nooit zelf hadden kunnen bedenken en hebben als gevolg daarvan aanpassingen kunnen doorvoeren waarmee we direct verbetering zien in de gebruiksvriendelijkheid van het platform. Zelfs na drie jaar intensief onderzoek met mkb’ers uit heel Europa blijft het betrekken van de eindgebruiker waardevol.

Ook nieuwsgierig naar het Starten in Twente platform? Kom naar StarteninTwente.nl en maak een profiel aan of test één van onze tools.