Sensoren in straatverlichting om uitstoot en geluidsoverlast te meten. Digitaal stemmen en alle andere zaken digitaal regelen met de overheid. Of verkeersknelpunten identificeren in een stad, door gebruik te maken van de beschikbare open data. In de stad van de toekomst is slimme ICT onmisbaar. Al deze ontwikkelingen kwamen afgelopen week aan bod tijdens het IT Smart City Event in de Prodentfabriek in Amersfoort. Hier een korte samenvatting van een aantal sprekers.

How to become a Smart City?
De directeur-generaal bereikbaarheid (Ministerie van Infrastructuur en Milieu), Mark Frequin, opende de dag met een presentatie over de verandering van steden en wat er nodig is om van een stad een slimme stad te maken. Dit lukt alleen als we anders naar de wereld kijken. We moeten ons niet focussen op steden als specifieke locaties, maar Nederland zien als een netwerk van knooppunten waarbinnen slimme technologie ingezet wordt om burgers te ondersteunen. Er lopen veel verschillende initiatieven rondom de Smart City, waar iedereen zijn eigen visie en strategie volgt. Om écht te komen tot een Smart City moet er sturing komen…”We proberen nu met z’n 30-en een bus te besturen rondom de Smart City, dat maakt het lastig.”

De verbonden samenleving, een combinatie van ziel en zakelijkheid
Vanuit KPN verzorgde professor Nico Baken een filosofische presentatie. Zo werd een link gelegd tussen het lichaam van de mens en de manier hoe we huizen zouden moeten analyseren. De afgelopen jaren zijn veel nieuwe inzichten verkregen in het ingewikkeldste systeem op aarde, het menselijk lichaam. We zijn nu in staat tot op het detail van DNA, het lichaam te doorgronden. Huizen zouden we op een soortgelijke manier moeten kunnen doorgronden. Als we het DNA van huizen snappen, kan dat ons helpen om slimme aanpassingen te doen om woningen energiezuiniger en economisch voordeliger te maken. En datzelfde proces kunnen we ook gebruiken voor steden. Een van de conclusies hierbij is dat dit alleen kan als we transsectoraal met elkaar samenwerken.

Launch FIWARE Lab NL
Ook stond de lancering van het FIWARE Lab NL op het programma. FIWARE (Future Internet), een EU-initiatief van Neelie Kroes, is een platform dat het makkelijker maakt om smart applicaties te ontwikkelen door de integratie van een aantal technologieën.
Vergelijk FIWARE met LEGO: de blokjes zijn er in alle vormen en maten, maar door bepaalde generieke eigenschappen kunnen ze met elkaar communiceren en samen bouwwerken vormen. Het is dus een snelle, herbruikbare en efficiënte manier om slimme applicaties te maken.

Estonia: The first nation to digitalize its government
Vanuit Estland was Ralf-Martin Soe aanwezig, of zoals hij ook wel genoemd wordt: ‘mister digital’. Hij is betrokken bij het digitaliseren van de overheid in Estland. Vooral de demo’s waren inspirerend en daar kunnen we in Nederland nog veel van leren! Zo liet hij het gemak van hun e-identity oplossing zien, waarmee iedereen simpel en snel kan inloggen om zaken te regelen met de overheid. Ook stond hij stil bij de indrukwekkende X-road – de ‘backbone’ van Estland. X-Road is de meest interoperabele overheidsdata-uitwisselingslaag in de wereld.
 
How Open Data can improve our cities
Maar de absolute smaakmaker voor mij was toch wel Ben Wellington – creator van I QUANT NY. I QUANT NY is een blog, gefocust op inzichten die kunnen worden verkregen door het analyseren en slim combineren van de open data van New York City. Met veel leuke en aansprekende voorbeelden liet hij de kracht en de mogelijkheden van open data zien. Open data kunnen los van elkaar gebruikt worden voor verschillende doelen, maar ook gecombineerd tot verrassende inzichten en nieuwe applicaties leiden. Zijn werk heeft er o.a. voor gezorgd dat de manier van betaling is veranderd voor alle taxi’s in New York, de straten opnieuw beschilderd zijn voor een duidelijkere verdeling van parkeerplekken, en een nieuwe knop op de kaartjesautomaat bij de metro! Wil je meer van zijn werk zien, zijn TEDx talk is een echte aanrader!

Kortom een inspirerende dag met veel inzichten, maar ook veel uitdagingen die in het verschiet liggen om van een stad een Smart City te maken. De technische mogelijkheden zijn eindeloos, maar vergeet de inwoners niet!