Mobile ID van InnoValor was één van de onderwerpen waar studenten aan werkten tijdens de Saxion Challenge Day op vrijdag 22 november 2019. Mobile ID is de technologie die InnoValor ontwikkelt waar je de smartphone gebruikt om je te identificeren en te authentiseren voor diensten.

Mobile ID (ook wel Mobile as ID of mID) is een app die geverifieerde en gevalideerde persoonlijke gegevens veilig bewaard in de smartphone. Belangrijke aspecten zijn gebruik in situaties waarbij je geen netwerk verbinding hebt (offline) en regelmatig monitoren of de gegevens nog correct zijn en bij de gebruiker passen. Mobile ID kun je toepassen voor face-to-face identificatie (bijv. politie controle, legitimatie bij een bank) en voor authenticatie voor online diensten. Maar ook als alternatief voor een sleutel of pasje om een deur te openen, door een poort te gaan of een transactie met een verkoopautomaat.

Na een introductie over Mobile ID gingen twee teams van studenten aan de slag om toepassingen te ontwikkelen voor deze technologie, inclusief de business case voor de dienstverlener. Studenten leverden een adviesrapport in bij de jury en presenteerden hun resultaten in 6 minuten voor een volle zaal. We hoorden hoe de studenten voor zich zagen hoe je met Mobile ID je kunt authentiseren voor verschillende studieactiviteiten (examens, lesmodules, leermaterialen) gecombineerd met een app van de universiteit met persoonlijke informatie (wijzigingen rooster) en algemene informatie (wat is er te doen vandaag, wat staat er op het menu in het restaurant).

groep-saxion.png

Een ander team werkte aan Mobile ID voor internationaal reizen. Mobile ID brengt daar zoveel gemak met zich mee dat de gebruiker daar wel een paar euro voor zou willen betalen, was hun verwachting. Met Mobile ID kan je gemakkelijk je gegevens doorgeven voor boeking. Inchecken en door de douane kan sneller omdat ze bij de luchthaven al vooraf weten wie je bent. Ook voor hotelreserveringen en aankopen op de luchthaven kan het handig zijn. Omgekeerd kun je zelf ook identiteitschecks doen, bijvoorbeeld even de Uber chauffeur checken.

De jury besloot om één van de teams te belonen met de tweede prijs: Mobile ID in de studie-use-case. En dat was inderdaad een mooi uitgewerkt compleet verhaal, met mock-up, customer journey, business case en kritische reflectie. Daarnaast natuurlijk een hele leuke en leerzame ervaring voor de studenten en voor ons input voor de verdere ontwikkeling.

presentatie.png

Mobile ID werd mede mogelijk gemaakt door EIT Digital.

EIT.png