De Rabobank heeft een persbericht uitgebracht over mobiele identificatie: vanaf nu is het mogelijk om de wettelijke identificatieverplichting te vervullen met een mobiele app. Klanten hoeven dus niet meer naar het kantoor te gaan en kunnen dit met hun mobiele telefoon binnen enkele minuten doen.

Mobiele identificatie wordt nu gebruikt voor jongeren die 18 jaar worden. Vanaf 18 jaar is het wettelijk verplicht om jezelf te identificeren bij je bank. Juist deze groep is niet snel genegen naar een kantoor te gaan voor een administratieve handeling. Met de mobiele app is dat ook niet meer nodig.

De identificatie komt daarnaast binnenkort ook beschikbaar voor nieuwe bestuurders van verenigingen en stichtingen, zo geeft de Rabobank aan. Zo hoeft een vereniging of stichting niet bij elke bestuurswisseling een bezoek aan de bank te brengen.

De app van de Rabobank voor Android gebruikt ons software product ReadID: de NFC functionaliteit van de smartphone leest en controleert de chip in het paspoort, de ID kaart of het rijbewijs. Dit hebben we geïntegreerd voor de Rabobank met iProov voor het matchen van foto in het identiteitsdocument met een selfie, inclusief een zogenaamde liveness check.

In een recent artikel Mobile verification of e-documents in het FinTech magazine: Coming of Age, gaf Evelien Mooij, product manager klantprocessen van de Rabobank al aan dat “Rabobank de ReadID oplossing in het vierde kwartaal van dit jaar (2017) zal implementeren, om klanten in een specifieke doelgroep mobiele identificatie te kunnen laten gebruiken." Belangrijkste reden daarvoor is volgens Mooij "het identificatieproces veel gemakkelijker te maken.".