Het was druk in Barcelona deze week: meer dan 100 duizend bezoekers voor Mobile World Congress 2018. InnoValor was er ook, namelijk op het Holland Pavilion, via RVO's Starters International Business. We waren er met name om partners en klanten te ontmoeten voor ons mobile identification software product ReadID, maar ook om een update te krijgen wat er allemaal gebeurt rondom mobiel in de wereld.

Van zo'n congres een samenvatting geven is onbegonnen werk, maar een aantal zaken die me opvielen wil ik graag delen.

201802---MWC-entrance.jpg
201802---ReadID-at-MWC.jpg

Hoewel het congres "mobiel" in de naam heeft, gaat het over veel meer dan dat. Natuurlijk zijn er grote stands voor de netwerk- en mobieltjesleveranciers, maar erg spannend vond ik het niet. De Samsung S9 is weliswaar weer iets beter dan haar voorganger, maar zaken zoals videokwaliteit, slowmotion video en betere biometrie zijn leuke maar ook incrementele verbeteringen. Er was de nodige aandacht voor 5G, met belofte van lage latency, ik hoop lager energieverbruik en natuurlijk (veel) meer throughput. Opvallend voor mij was dat Apple geen stand had. Is vaker zo begreep ik, maar vorig jaar waren ze er wel.

Op MWC  was veel aandacht voor smart home, smart cities en connected cars. Zaken die mij zeker interesseren. Soms op grote en (te?) dure stands, soms op kleine stands met veel Chinese tekens en allerlei hardware.

IoT was ook populair. Zo kwam ik een muizenval tegen die met een LoRa netwerk verbonden is om je te vertellen dat er een muis geplet is... Voor wie LoRa niet kent, dit is een netwerk dat kleine hoeveel data over lange afstand heel zuinig kan versturen. InnoValor heeft i.s.m. hogeschool Saxion in Enschede een eigen LoRa netwerk om mee te experimenteren. Gelukkig was er ook aandacht voor de security van IoT, en dat is mijns inziens ook hard nodig.

201802---Lora-mousetrap.jpg

Op een aparte locatie was het side-event 4FN. Dit staat voor 4 years from now. Hier stonden allerlei startups en waren de stands ook ongetwijfeld veel goedkoper. Waar MWC heel internationaal is, heeft 4FN wat meer een Spaanse bias. De sfeer is op 4FN heel anders, meer relaxed en meer inhoud.

Aandacht voor digitale identiteitsproducten

ReadID was zeker niet het enige digitale identiteitsproduct. Ik zag veel grotere maar ook veel kleinere technologiebedrijven met digital signing, biometrie, ID document OCR en en allerlei authenticatieoplossingen. Op de Belgiëstand was de nieuwe Belgische mobiele eID oplossing It's me aanwezig. Interessant te zien dat in België overheid, banken en mobiele operators (wel) goed samen lijken te kunnen werken.