Maar gaan we nu op korte termijn mobiel betalen?

Apple ondersteunt eindelijk NFC in de nieuwe iPhone! Hoe dit te duiden? En, is dit een big deal?

Er is al vaak beloofd dat NFC nu toch eindelijk gaat doorbreken: Ik herinner me in elk geval dat 2011, 2012, en 2013 allemaal het “jaar dat NFC eindelijk doorbreekt” zouden worden. Wel worden die berichten door de jaren heen steeds voorzichtiger. Mobiel betalen (en dus de NFC technologie) leek last te hebben van een klassiek kip-ei probleem: winkeliers (net bekomen van het invoeren van het “nieuwe pinnen”) accepteren het alleen als er voldoende smartphones met NFC zijn, consumenten en smartphone-producenten willen alleen NFC in hun toestel als consumenten er iets mee kunnen. Bovendien was er ook nog ruzie waar de veilige opslag van credentials plaats moest vinden (producenten vonden op een chip in het device zelf, mobiele operators vonden op de SIM kaart).

NFC zit anno 2014 in een groot deel van de smartphones die draaien op Android (en op veel toestellen van niche spelers Windows Phone en BlackBerry). Maar Apple was, tot de iPhone 6, weigerachtig om de technologie toe te voegen. Apple leek met iBeacon (of Bluetooth Low Engergy) namelijk een alternatieve technologie te hebben voor korte-afstand transacties tussen apparaten. Deze technologie kun je gebruiken voor nauwkeurige locatiebepaling, en dit zou zelfs gebruikt kunnen worden voor toonbankbetalingen met je iPhone. Veel analisten interpreteerden de keuze van Apple voor BLTE (en voor het weglaten van NFC) vorig jaar in iOS7 en de iPhone5C en 5S als het definitieve einde van NFC.

Maar NFC is anders dan iBeacon.

  1. Er is beter nagedacht over de veiligheid (de standaard leunt voor een deel op contactloze smartcard standaarden waar security centraal staat).
  2. In een deel van de wereld is al infrastructuur aanwezig voor contactloos betalen (zelfs in Nederland kun je met een nieuwe ING of ABN AMRO kaart op sommige plekken al contactloos betalen). Dit is op basis van open standaarden waar NFC goed bij aansluit en een (proprietary) iBeacon oplossing niet.
  3. Proximity betekent bij NFC dat je echt je telefoon tegen een reader aanhoudt (op 1 cm), je moet een handeling verrichten om te betalen. Dat geeft een andere user experience dan een iBeacon oplossing. Ik denk dat de NFC ervaring beter lijkt op fysiek betalen.

Met name security zou een goede reden geweest kunnen zijn voor Apple om nu alsnog NFC te omarmen. In de VS zijn recent wat security problemen ontstaan rondom credit card toonbankbetalingen (o.a. Target, Home Depot) waarna de roep om veiligere manieren van betalen aan de kassa luider wordt.

Apple draait dus bij en NFC zit in de iPhone 6, de 6+ en komt in de Apple Watch. Of mobiel betalen daardoor binnenkort ingevoerd kan worden, is nog even afwachten. Velen hebben het geprobeerd (o.a. Google Wallet) zonder dat het een doorslaand succes werd… Er is blijkbaar meer nodig dan alleen technologie om van mobiel betalen een succes te maken. Maar het lijkt er op dat NFC gered is door Apple.

Bij InnoValor zijn we natuurlijk bovenmatig geïnteresseerd in deze ontwikkelingen. Onze app voor Android, waarmee de echtheid van de chip in identiteitsdocumenten vastgesteld kan worden, werkt met NFC. Voorlopig, lijkt Apple developers nog geen toegang te geven tot de NFC chip, dus een port naar iOS8 zit er nog even niet in. Maar NFC is gered, door Apple.